Tuesday, March 25, 2008

konfius


Aku terfikir hari ini: 'What is it with men and the words-that-they-don't-like?

Dulu aku kawan dengan seorang yang bukan main pantang lagi kalau aku sebut perkataan 'Bodoh'.

Sebulan lalu aku kawan dengan seorang lagi yang tak benarkan aku guna perkataan 'Maaf' dan 'Kalau'. Sebenarnya aku tak ingat pun perkataan kedua yang dia tak suka. Kalau? Hm. Entah. Nampak sangat degil, tak mau dengar cakap. Hehe.

Sekarang pula, yang ini tak suka dengan perkataan 'Suka hati awaklah'.

Dan ya, sesetengah mereka telus saja berkata: I DON'T LIKE THOSE WORDS. Jadi, jangan gunakannya bila bercakap dengan mereka.

Susah kan? Bila perkataan-perkataan yang dah biasa kita gunakan di'banned' begitu. Jadi, kalau 'Maaf' tak dibenarkan, adakah aku patut gunakan 'Ampun' dalam ayat aku? Tiba-tiba fikiran menjadi kusut untuk mencari-cari perkataan ganti yang sesuai. Dan bila tanpa sedar perkataan itu terpacul dari mulut, otak menjadi 'blank' dan hati terdetik, 'Huh?' Tak tau nak buat apa. Terlajak perahu boleh ditarik. Tapi yang ini terlajak kata. "Ops! Saya tarik semula kata-kata saya tadi."

Kalian ada perkataan yang pantang kalian dengar? Ada perkataan yang kalian tak mau aku sebut? Nyatakan saja. Kongsi bersama. Supaya kurang tatabahasa aku dan boleh aku koyakkan perkataan tersebut dalam kamus hidup aku. Hah. Aku? Aku sendiri tak terfikir untuk 'ban' mana-mana perkataan. Belum, buat masa ini. Kusut memikirkan tatabahasa yang semakin berkurang. Mungkin aku patut diam saja.

P/S: Bzz, akan membuat 'tag' anda dalam masa yang terdekat. Terima kasih!

13 comments:

Minci said...

just say 'shit' atau apa sahaja perkataan yg anda mahu.. followed by 'forgive my french'..

itulah teknik yg sll digunakan oleh student nurse yg attach kat practice nurse aku kat GP. muahaha

kaSyah said...

pantang,
'aku x bole'
'babi'
'pantat'
'related ngan mak bapak eg, pukimak'

its hard kalo jumpe bdk2 kg di melaka coz dorang slumber akan kuarkan perkataan2 yg cam mencarut,tp bukan but thats the way mereka bergaul-mesra sesama mereka. its not weird lol...
cam

'malaun', 'musibat', 'lahanat', 'cibai', 'kepala ho'

tpi xde la nak cakap kat org yg dorang xkenal/ baru kenal..

bZz said...

Pernah berlaku...

"Kalau kau cakap macam tu lagi sekali, aku blah..."
"Lu cakap ape bzz?"
"Cakap tu"
"Cakap ape?"
"Gua,lu... Pantang betul ada perempuan bahasakan diri ngan aku, gua-lu. Sib baik la kau ni kawan aku. Lelaki ckp ngan aku gua lu pun aku ban."
"Tak boleh ke?"
"Dengan org lain sukati kau la... Ngan aku jgn buat."
"Apsal tak boleh"
"Mana aku tau apsal tak boleh. Dah aku tak suka. Kalau kau ni cina lainlah..."


Apsal aaa? Anda pakar psikologi? Sila nyatakan kenapa berlaku macam itu.

Sy lain ok, ckp le ape. Asalkan jgn terlalu kasar or ckp terlalu 'open' depan org tua. Tak manis.

baez berfikir tenang seraya menghentak jet dengan pasu said...

personally, saya tidak ape2 yang tak suke dengar, sbb saya memahami rakan2 saya dan mereka adalah lain2 manusia maka lain2 ragam dan perasaan, bagi saya mereka bebas menggunakan apa2 sahaja bahasa yang mereka mahukan tanpa kongkongan saya, saya tidak kesah

namun saya akan kesah kalau ekspresi ayat itu menghina atau merendah2kan seseorang dengan terus terang

kaSyah said...

ya betul tu baez "ekspresi ayat itu menghina atau merendah2kan seseorang dengan terus terang" ...tu xleh nak terima la.

bzz, jarang dengar perempuan ckp gua-lu (maybe dorang cakap sesama dorang, tu yg xpenah dengar)

tpi ayat gua-lu ni best hape....mantap sey...ahaha.

myra said...

ooowh jah
saya x ske ekceli guna aku kau semenjak kecil lambang mak saya marah..saya skolah rendah guna kita awak lg..dan ngan dak laki 2-3 je aku kau..tp da masuk sek men sumer nak aku kau aku kau..saya x ske lah.. kat uni best skek..ahahaha..buleh menggedik! gedikness is a no no [terkeluar lak motto]

and then saya mmg x ske orang mencarut2..sama list cam kasyah dan lebey panjang gik

saya gak x ske orang cakap masya-Allah jadi masyarakat

sekian hehe

jetjetsemot said...

minci,ni ape tak menjawab soklan..wat are the words u dont like?

kasyah..yeh2..mencarut utk suke2 i dont like..although kadang2 terpacul gak bende2 pelik dri mulut ni bile marah gile..ataupun melatah..ahah..

bzz..well, ade member pompuan sy mse kat sekola menengah pun suke ckp gua-lu..memang pelik la..tp tade la rse cm nak tampa die kan..org ckp2 blakang2 je kot..tp sy x kesa je..yeh, kne bermanis2 dgn org tua..

baez, eh, nak jadik kawan awk la..ye, menghina org adelah a no no (tiru motto nad)

nad nad..oh, pasal tu ke awk tanak ckp aku-ko dgn sy..len kali ckp bia terang, i'll saspek ur kehendak dalam kehidupan..nad yg suci, tros memelok dgn erat..ahahah..oh, masyaAllah jadik masyarakat?sapa tuh..mmg nak kena lempang kasik pengsan..

kaSyah said...

encik jet, nad ade komen ka? ade related ngan mira ke? ahaha

baez gelak2 said...

hehe
terus nak guna ana enti lah dengan jet lambang jua baez jejaka suci tiru nad boleh ke?
minci kene marah jet, ana gelak2

myra bingung said...

ntah..
i cant see no nad here..
jah,
beside x suka orang2 kasar..saya geram dgn orang berhalusinasi..hahahaha

puteri nad said...

hi kasyah

btw apa pendapat kalian,
adakah kakmin skipping dalam entri ni,lambang komenannye x menepati kehendak pemeriksa..

Minci said...

saya jenis menerima...
apapun.. gua-lu mmg susah nk masuk dlm selera I.. he he

kaSyah said...

ohhh sori2 myra.. maafkan kejahilan ambo.

gua-lua adela yg popular di antara jantan2 kat mesia ni...ahahaha