Saturday, January 26, 2008

jusco


Jet..kau nak kena ‘smack’ ke, hah? Ah, kalau kalian tak tahu lagi, aku nak bagi tau ni: I HAVE A BIG GAP BETWEEN MY EARS. Ni nak berceritalah. Aku demam sejak hari Selasa. Hingga ke hari ini masih menghembus hingus sampai berdarah-darah hidung. Auta? Bukan tuan-tuan dan puan-puan, ini adalah fakta. Sebab…aa..nak tambah satu fakta lagi: Kulit lubang hidung aku nipis. Cerita ini berlaku pada hari Rabu. Aku telah dihambat ke Jusco untuk membeli barang-barang sebelum berpindah ke rumah sewa. Dalam keadaan demam dan tak ada ‘mood’, aku yakin muka ‘bebal’ aku memang terserlah pada hari itu.

Nak dijadikan cerita, kami dah pun habis ber’shopping’ di Jusco. Ketika sedang bayar di kaunter aku terdengar ‘cashier’ suruh ambil hadiah dari kaunter servis. Kemudian aku dengar mama aku suruh ambil hadiah dari kaunter servis. Lepas dah bayar, aku tengok mama dengan kakak aku menonong jalan tanpa singgah ke kaunter servis. Eh? Tak nak hadiah ke? Jarang-jarang mama aku macam ni. Aku pun ‘corner’ sambil mengomel-ngomel dalam hati. Dahlah demam, aku juga yang kena pergi ambil hadiah.

Aku tunjuk kepada budak lelaki yang menjaga kaunter tu resit pembelian kami. Dia pandang aku. Dia cop. Dia pandang aku. “Nak mintak angpau ke?” Aku tak dengar sangat waktu tu lantas aku hanya tersengih malas. Dia cakap dengan kakak sebelah yang jaga kaunter juga, “Dia nak apa ni? Nak angpau ke?” Apahal mamat ni? Dok cakap angpau-angpau dari tadi. Aku ‘smack’ karang. Dia pandang aku. Aku senyum mulut sebelah. Aku ‘defend’ diri aku, “Tu. Hadiah tisu Scott tu.” Kakak tu malas nak layan aku yang masih tak mau berganjak. Dia kasi aku apron plastik.

Aku mula mencari mama dan kakak aku. Mama aku menyoal, “Kau pergi mana tadi?” “Pergi ambil hadiahlah. Tadi suruh orang ambil hadiah.” Aku muncung. “Ya Allah..orang cakap tak payah pergi ambil. Kan dah ada hadiah dia dalam pembungkus tisu tu!!” Oh, pekak rupanya. Eh, bukan pekak. Sebenarnya mendengar suara-suara halus dalam kepala otak.

Aku tersengih. Haha. Mangkuk hayun kau, Jet! Berjaya memperbodohkan diri sendiri di hadapan kaunter servis. Patutlah kau angpau-angpaukan aku ya, hah budak kecik! Nasib baik tengkuk kau kat belakang kaunter. Hehe. Tak pasal-pasal apron plastik dekat Jusco habis dengan adanya makhluk seperti aku yang tegar inginkan hadiah percuma walaupun tak layak menerimanya.

Aku doa-doa tak jumpa lagi sama mamat tu. Takut dia kena belasah depan CCTV nanti. Heh. Walhal malu dengan kebebalan diri.

4 comments:

baez yg tak penah ditag said...

padan~ LOL

Minci said...

omg..sakit pancreas aku menggelakkan keblurran kau.. oiii.. kena jngkit 'schizo' ke apa.. berauditory hallucination nih.. :P

nasib baiklah dpt apron jugak.haha..adoiii.. 'tengkuk blkg kaunter'.. ahahahaha

sheilazrien said...

ahaksz..
gelakkan jojet :p
xpe xpe lepas ni ko pegi jusco lain plak..

:p

Nur Amirah Shaharom said...

seb bek lah mamat tu kasik apron tu.. kalau die yg soh jet tengok dlm plastik kotak tisu tu kan lg segan. hehe!
nak wat cmne. org demam.. takpe jet. nnt sihat ok lah.