Saturday, June 30, 2007

adooii..sakit perut masuk angin


'Jelesi' [cemburu] adalah perasaan yang pelik. Kau boleh kata kau tak 'jeles' pasal sesuatu perkara sekarang, dan esok lusa tiba-tiba kau jadi 'jeles' dengan benda yang dulu kau kata kau tak 'jeles'. Hari Khamis, entah kenapa aku menjadi seorang pen'jeles'. 'Jeles' sampai ada rasa nak nangis. Tapi aku pun tak pasti adakah yang aku rasa itu adalah 'jeles' yang asli. Atau sekadar diri ini mengada-ngada nak ber'jeles'an. Mungkin sebenarnya bukan 'jeles' tapi, luka yang dah ada saja-saja nak meragam. Luka pun, satu lagi benda pelik. Bilamana kau rasa kau dah sembuh sepenuhnya dan nak jalan terus, ada kalanya bekas luka tu akan tiba-tiba rasa berdenyut dan kau rasa nak tengok bekas luka itu. Kerana hakikatnya, luka yang sembuh takkan sama dengan tisu yang asal. Walaupun kau cuba sedaya upaya hindarkan diri untuk melihat luka itu, kau tetap akan merasa kehadirannya. Kau boleh kata kau tak luka tapi kau sendiri tahu apakah faktanya. Aku boleh hidup dengan luka, asalkan ia tak menghantui aku setiap hari. Tapi untuk musnahkan sama sekali kehadiran luka itu adalah sesuatu yang sedikit mustahil. Bak kata kawan aku yang berada di Johor bernama Y [haha],"Rasa macam nak amnesia je. Baru boleh lupa kot." Ya, marilah amnesia beramai-ramai.

Sekarang persoalannya, kau tahankah hidup dengan luka dan 'jeles'? Kalau kau:
~ Lalui majoriti hari-hari kau dengan bergelak-ketawa tak ingat dunia
~ Kebanyakan masa yang ada, kau tak fikir tentang keduanya
~ Fikir tentangnya dan berasa sebak, tapi kau tak kalah dengan menitiskan air mata
~ Merasa bahawa menangis adalah perkara berharga yang tak harus kau lakukan untuk isu yang tak 'worth it'
~ Bangun pagi dan berasa hidup ini terlalu singkat untuk perkara remeh sebegitu
~ Bersyukur dan yakin bahawa ada hikmah di sebalik segala yang terjadi,
~ Boleh tahan tak cerita kat kawan kau tentang ke'sebak'an kau

kau akan baik-baik saja.

Manusia lain-lain. Ada yang boleh 'go-on' dan ada yang akan 'stuck'. Selayaknya kita tak patut prejudis akan bagaimana orang lain 'cope' dengan kehidupan mereka. Janganlah cakap, 'Alaa. Jiwang ah kau.' Sebab akan datang masanya kita akan berada dalam situasi yang sama tapi tak serupa. Walau tak dizahirkan ke'jiwang'an itu, yang di batin tu siapa yang tahu? Dan sebagai jasad yang diamanatkan agar menjaga kejadian Tuhan, hargailah diri sendiri dan kehidupan. Aku tak tahu, tapi aku rasa benda yang remeh, kalau kau anggap besar, besarlah ia. Dan begitu juga sebaliknya. Hanya perlu buka mata dan hati, dan tanya "Worth it kah 'jeles' dan luka itu dibesar-besarkan?" Aku masih seperti aku yang dulu; positif tentang kehidupan tetapi tidak pada hubungan.

'Hari ini aku merasa baik-baik saja. Boleh kan, Tuhan?'

11 comments:

kaSyah said...

luka...ya masih luka tapi bkn dari emotion..haha

hurmm....hidup fullest dan tak kan rasa kesakitannya.

ochh...sakit tau kalo luka kat hati..haha

jetjetsemot said...

ei..luka operate tak kire..haha..

yeh, live life to the fullest..tak bape nak sakit la luka kat hati, sama je macam luka operate tuh..

minci said...

oh.. hati diriku juga masih luka tapi dah start tk baca blog dia dah.. sbb nanti jeles kalo tgk dia bermesra dgn wanita lain.. biarpun hanya pembaca blog.. miahaha...

hmmmmm...tapi rasa tk kalo masa jeles kan.. hati berdegup kencang.. good exercise lah jugak kan.. hahaha.. ala2 cardio

Nur Amirah Shaharom said...

Erm, sy dah publish entry for you. silalah datang melawat =)

kaSyah said...

huhu..luka di hati cam luka operate... mane sama..sakit ni..hehe

haha minci tekenang kisah lama...patut la jadi zombie mlm td...huhu

jetjetsemot said...

yeh yasmin..aku pun berpantang gak tgk frenste die..tapi hari kames ngade nak tgk..miahah..rasekan..tp, btol la: GOOD EXERCISE..cardio dan juga kasik hati keras siket..yeehaa!

cik amirah..tengkiu..will read ur post..

incik kasyah..sama la..haha..sebenarnya x pena kena operate, so tatau..hahah..jadi zombie kah si minci?hoo...

bZz said...

Everybody pernah terluka.
Yg berbeza;
1 - Sama ada kita memang orang yg cepat sembuh atau lambat sembuh lukanya.
2 - Sama ada kita hendak sembuh atau tidak dari luka tadi.


No 1... Dlm diri kita. Ada org yg kuat dan ada yg tidak kuat antibodynya. But, tak semestinya yg mudah sembuh lukanya itu bagus. Ada masanya, kesakitan yg panjang lebih mengajar diri kita untuk kita terus terluka dan melukakan di masa akan datang.

No 2... Terpulang sama ada kita mahukan kita sembuh atau tidak. Luka makin sakit kalau kita curahkan garam pada luka tadi. Mungkin kita perlu cari ubat yg lebih sesuai untuk diri kita...

Always believe that you're strong...

jetjetsemot said...

tengs bzz..

PenguRus Za said...

nah kasik lirik kat ko:

stronger!

I'll make it through the rainy days
I'll be the one who stands here longer than the rest
When my landscape changes, rearranges
I'll be stronger than i've ever been
No more stillness, more sunlight,
Everything's gonna be alright

I know that there's gonna be a change
Better find your way out of your fear
If you wanna come with me
Then that's the way it's gotta be
I'm all alone and finally
I'm getting stronger
You'll come to see
Just what I can be
I'm getting stronger

Sometimes I feel so down and out
Like emotion that's been captured in a maze
I had my ups and downs
Trials and tribulations,
I overcome it day by day,
Feeling good and almost powerful
A new me, that's what i'm looking for

I didn't know what I had to do
I just knew I was alone
People around me
But they didn't care
So I searched into my soul
I'm not the type of girl that will let them see her cry
It's not my style
I get by
See i'm gonna do this for me

jetjetsemot said...

woo..tengs alot fiza..sila kasik lagu die lak instead of lirik sajor..

PenguRus Za said...

haih..
dah kasik peha..nk bontot pejal lak
isk isk isk