Wednesday, June 13, 2007

budak bebal selalu rugi


Perempuan boleh menjadi 'emotional' dan tidak rasional bila apa yang dia mahu tak tercapai. Atau persoalan yang berada di benaknya tak terjawab. Senang sangat nafsu mengambil alih kewarasan fikirannya. Mungkin sebab itu, perempuan dikatakan ada 9 nafsu dan satu akal. Apa perasaan perempuan bila menghantar sistem pesanan ringkas (sms) kepada lelaki yang disayangnya tetapi tidak mendapat sebarang balasan? Tentu marah bukan? Tapi bagi aku, segala fikiran liar akan wujud. Marah jauh sekali. Kira marah tu last thing lah. Aku akan fikir: Accident ke? Sakit ke? Ikhlasnya, tak tahu kenapa tapi bila orang tidak berjaya aku hubungi atau tidak menghubungi aku, perkara pertama yang akan terlintas di fikiran aku adalah 'Dah mati ke?'. Mungkin 'extreme' pada kalian, tapi aku memang macam tu.

Masuk minggu ini, sudah 10 hari aku cuba menghubungi ayah aku. Tapi tidak mendapat sebarang respon. Apa lagi, kalutlah aku fikir kenapa dia tak membalas sms aku. Marahkah dia pada aku? Aku buat salah ke, tak perasan pun? Ayah tak mau kawan dengan aku lagi ke? Ayah pegi outstation ke? Termasuklah, ayah pergi kenduri kahwin Pak Lah kot?(merujuk kepada isen 'Walimah'). Ayah nak abaikan aku kat negara orang ni ke? Ayah tak sayang aku lagi kot. Dan sebagainya. Aku 'wish' Father's day pun dia tak balas. Musykil tak? Aku telefon rumah dan mama aku kata ayah ada di Johor. Tapi keluar menghantar kad jemputan kahwin kepada kawan-kawannya. Kad jemputan abang aku. OK, ayah selamat. Tak perlu risau lagi. Tapi aku tak meninggalkan pesan untuk ayah pada mama. Sebaliknya aku hantar sms kepada Along aku agar menyampaikan pesanan aku pada ayah. Sebabnya? Aku tak mau kena marah dengan mama sebab dia akan bising pasal perangai aku yang tak pernah berubah. Perangai apa? Biarlah rahsia. Haha. Aku bagitau Along yang ayah tak membalas sms aku. Along kata, dia akan cakap dengan ayah tapi dia ingatkan aku agar sms ayah lagi bagi mengukuhkan fakta.

Dah 10 hari berlalu dan aku cuba sms lagi. Hari ini, tiba-tiba ayah balas pulak. Kenapa? Ceh, baru aku perasan kenapa ayah tak balas sms aku selama ni. Kerja sia-sia aku dah membazirkan wang, tenaga dan buat dosa sebab syak wasangka. Ye, ayah aku tak balas sebab:
AKU HANTAR SEMUA SMS TU KE NOMBOR TELEFON YANG SALAH. OI LAH JET...CAM MANA DIA NAK BALAS, HAA SETAAANNN??!! MERAPU JE ENGKAU NI. Hah. Hamek! Tak taulah nak cakap bangang tahap apa. Nak masuk dua minggu pulak tu. Cam manalah boleh tak perasan?? Malas betul nak layan otak yang entah apa-apa ni. Lain kali cubalah bawak-bawak sms ke nombor yang salah straight terus sampai sebulan dua. Sebenarnya ayah aku ada dua nombor yang salah satunya sudah tak dipakai tapi aku tak delete. Aku ingat hanya salah satu je nombornya yang berakhir dengan 111 tapi rupa-rupanya dua-dua hujungnya sama. Bila tanya adik aku, dia jawab:'Haah lah. Dia pakai nombor yang hujung dia 111. Tak taulah kenapa dia tak balas.'

Ayah taip di akhir smsnya: 'Rindu kat Jajah. Jaga diri baik-baik'.

Yey, terima kasih..I miss you too~

Oi korang, tolonglah diri sendiri. Jangan jadi SOCHAI, keh. Aku malas tau nak layan naluri wanita ni. Haha!

4 comments:

Minci said...

ahaha.. sgt kelakar part 'ayah tk nak kawan dgn aku lagi ker? '

bZz said...

Dulu, bile sy call/sms n org tu tak reply. Mesti jadi kalut. Ok ke tak, dh smpi blum ape je la. Then try n try n try lagi...

Smpi le selalu kene marah...

"Berapa byk kali nk call? Dlm miting la."

daju said...

i jenis yg cpt worried gak..
tp lawak la gak..boleh tersalah number..haha

jetjetsemot said...

yasminci..mestila..my father, my fren..miahahha..

bzz..hoo..kalut gak awk ni..tp sy xde la call smpi menggile..suke men dlm pikiran je..callnye jarang2..mmg tak berguna sgt..haha..

daju..ngaa..see?im not alone~