Sunday, February 24, 2008

Budak Kecik



Orang kata aku serasi dengan budak-budak. Aku kata aku tak serasi dengan budak-budak. Apa kata kalian?

Aku baru saja berperasaan untuk menibai anak saudara aku yang cuba menghalang aku daripada menghadap ‘laptop’ aku. Ya, memang benar aku banyak menghabiskan masa di depan ‘laptop’ dan kurang memberi perhatian kepadanya. Masakan tidak dia me’rebel’ dan nak bertekak dengan aku. Katanya, “Bonda tak boleh diharap,” hanya kerana aku enggan membenarkan dia bermain ‘games’ di ‘laptop’ aku. Dan dengan perlahan aku berkata, “Mampus.”


Eish. Ini bukanlah contoh pergaduhan yang baik antara seorang dewasa dengan kanak-kanak. Aku ni perlu menimba ilmu tentang bagaimana untuk berinteraksi secara baik dengan kanak-kanak. Aku tak mau kanak-kanak tidak hormat pada aku tetapi aku juga tak mau mereka takut untuk bergaul dengan aku. Jadi apa cara yang terbaik?


OK. Mari kita Google. Aku perlukan ‘parenting skill’. Dan aku membuka laman ‘Super Nanny.com’.

Anak-anak berusia 7-12 tahun dipanggil golongan ‘tween years’ dan pada lingkungan usia sebegini mereka cenderung untuk berubah daripada ‘my little angels’ kepada manusia-manusia yang berkarakter tersendiri. Dan cara-cara pendisiplinan yang aku dapati dari laman sesawang tersebut adalah seperti berikut:

· Understand your child will want to test out his independence. Answering back or disobeying can often be a way of demonstrating this, and showing he has a mind of his own. Encourage as much independence as possible, even if it involves some risks – children need to learn by their own mistakes.

· Work at reflective listening - feeding back what you’ve been told and not leaping in with your own judgments.

· Use specific praise, describing exactly what it is being given for.

· Consistent rules are still needed, but keep reviewing rules and changing them as your child grows.

· Don’t give too many orders – these can overwhelm children. Explain why some things have to be, but listen to their views. If you have to overrule, explain that until they are more mature, there are some decisions you must make for them.

· Stay calm and avoid arguments as much as possible.

· Keep criticisms to a minimum - and only criticise behaviour, not your child.

· Good communication at any age is an essential parenting skill. Children need you to understand how they are feeling, and to listen to their views – this helps build self-esteem.

· Try to avoid sarcasm, blaming and put-downs.

· Remember, children this age still learn most by example – they are bound to imitate what they see parents do. The best way to have children do what you want is to demonstrate it, not order them to do it!


Aku pun tak faham apa orang putih ini kata. Seperti biasa, aku dengan cara aku. Jalan penyelesaian aku adalah tidur sekejap, bangun dan mulakan perbualan baru bersama ‘musuh’ aku tadi. Kemudian aku ajak dia main ‘games’, aku teman dia kencing, aku suap dia ‘waffles’ dan jagung. OK. Hubungan kembali akrab.

Inilah kata-kata anak saudara aku, “Bonda memang macam tu. Kalau tak cukup tidur, dia meragam.”

Hahah. Pala korok.

9 comments:

MyRa said...

Bonda ke kamu?
Oh my, sgt klasik~~~
saya tepegon!

Minci said...

Bonda memang macam tu. Kalau tak cukup tidur, dia meragam.

Pastuh..rambut Bonda pun busuk jugak.. miahahha..

in my opinion, you are good with children. and of course, as with all of us, there's room for improvement.

*haiya..rindunyer kat sarah

bZz said...

Anda boleh disukai seorang budak-budak kalau anda seorang yg penyabar dan rajin melayan mereka. Saya yakin kamu boleh!

Saya suka budak kecik, tapi saya taknak budak kecik lagi. Suka pinjam je... :p

jetjetsemot said...

myra..yeh..im klasik wat..hahah..

minci tetikus..good ke..hahah..pelik2 je aku ni..yeh..bleh diimprove insyaAllah..miss ke..nnt aku pelukkan..haha..

bzz..ei..budak2 suka sy la..sbb sy ni pelik..haha..laa, ni bile nak ada budak kecik snirik ni..bukaklah ladang..

baez tetikus said...

takut nye
terus taknak jumpa jet versi tak cukup tido
tapi nak jumpa versi jet memelok robi

yet utk berbaik2 dengan budak2 adalah memerlukan kesabaran lambang byk ragam, sila tabah lantaran pabila telah cukup matang, takkan menjadi masalah, skarang masih darah muda ujarku dengan mesra

apesal minci tetikus?

jetjetsemot said...

minci tetikus sebab cm sedap je..

kamu baez papan kekunci..

Minci said...

jet.. speaker..
nad monitor..
fiza mousepad..
muahaha

sheilazrien said...

br jek lepas gaduh ngan adek ku yg berumur 1o tahun.. gaduh pasal henset..

die xnak kasik aku pki henset aku lame (yang skang ni die tgh pakai) bile aku balek mesia kang..nk pinjam 17 hari jek p0ng..eish~

*mcm2 alasan die kasik

baez external hdisk 300gb dengan casing kulit said...

taknak baez papan kekunci
call me baez external hdisk 300gb dengan casing kulit