Wednesday, April 25, 2007

bandi amuk..eh badi mayat..


Nervous nak masuk rumah mayat/mortuary. Dibantai pulak aku kena hantar kat pintu masuk je, registrar aku suruh masuk sendiri. Baiklah. Aku masuklah. Terima kasih sebab hantar saya. Mula-mula masuk nampak registrar lagi sorang baru start toreh dada seorang mayat lelaki. Dah siap pakai boots macam orang jual ikan kat pasar, baru aku masuk betul-betul. Kali ni aku disambut oleh 6 mayat sekaligus. Hamek ko. Semua dah siap dibedah di dada, organ dalaman dalam plastik tapi dalam perut. Ada sesetengah yang tengkorak kepalanya dah kena gergaji dan otak dah dikeluarkan. Ajaib. Aku tak pengsan. Memandangkan ini kali pertama aku masuk ke mortuary. Eh tak. Kali ketiga. 1st, masa arwah kawan aku meninggal accident. 2nd, masa aku tengok seorang wanita mangsa kemalangan di post mortem di Kuala Kubu Bharu.

Aku tengok cam lepak je. Tapi macam biasalah, aku tak concentrate apa registrar aku cakap. Otak aku ke lain. Mata aku ke lain. Aku sibuk dok tengok orang-orang yang kerja dalam mortuary tuh. Cara diorang handle mayat. Aku sangatlah terganggu melihat kerja diorang. Mungkin sebab orang putih tak tau adab menguruskan mayat. Kelentang kelentung mayat-mayat tu dialihkan dari bilik post mortem ke tempat simpanan semula. Makcik kerja mortuary tu pun professional gila menjahit mayat sampai aku tengok diorang ni macam kerja kat kedai 'butcher'. Laju dan efisyen. Aku pun makin lepak sampai aku jadi risau. Ada 2 orang lagi medical student datang lepas aku. Budak perempuan sorang. Laki sorang. Budak perempuan tuh dah pucat-pucat dah. Tapi masa dia masuk, tak macam masa aku masuk. Masa dia masuk, ada 2 je mayat. Sekali dia keluar amik angin. Kali kedua, keluar, tak masuk-masuk dah. Dalam hati tergerak, 'Matilah, aku ni lepak gila duduk dengan mayat'. Rasa abnormal hokey. Minta maaf banyak-banyak. Bukan maksud nak meriak. Sebab boleh je next week aku masuk dan pengsan tak bangun-bangun. Terus koma. Nauzubillah. Satu yang aku ingat, aku taknak dihandle sebagaimana mayat-mayat itu bila aku mati nanti. Maka, beringatlah kalau nak handle mayat.

Dua post mortem aku tengok. Dari pukul 8.30, pukul 1 lebih baru aku keluar. Lepas tu, balik lab. Konon-konon nak tengok slide kat microscope. Tak sempat nak panas punggung, kena panggil naik atas. Tengok otak kena potong. Potong. Potong. Cakap. Cakap. Cakap. Banyak cakap. Tak paham. Dapat satu ilmu CSI hari ni. Susah nak terangkan dalam bahasa Melayu. Tapi yang aku dapat tangkap, satu je. Orang-orang pathology gelakkan cerita CSI. Gelak kemaen lagi. Ok. Sekian~

13 comments:

daju said...

selame nih..i thought the first thing yg med student kna bwt ialah msok bilek mayat..xekk..
maybe tuh kt tmpt lain kot...

jay aizat said...

fuhh..bilik mayat ek...tgh bygkan nie...tak tau la ijad..if ijad msk..mau pengsan sebulan...

jetjetsemot said...

tak daju..ikot luck ah..uni mana..sy ni blaja kat uni msia dlu..kitorg blaja anatomi pakai model sje..


tak pengsan kot..kte macho..haha..

Biskut Muka said...

hoho.. apa yg diorg gelakkan dlm CSI tuh? story mory sket pliss.. aku tgh kat lab comp stopford building dan smlm aku dah tertgk apa yg akan terjadi next week dlm DH.. miahahhaa~~

pengurus za said...

owh..aku nk komen smlm..tp tenet mengong

rupenye ko tgk mayat smlm..balik2 terus pegi mandi..hehe

seigt aku, mase wat dissection mase 1st nd 2nd yr, aku tak penah mandi lepas kelas..nasib baik takde ape2..huhu~

jetjetsemot said...

nta la gelakkan ape..pathologist je la yg paham..kire cm CSI tuh penipu la keje cmtu..kirenye..la...hoo..ape jadik next wik?so ko tgk la tis week?kemaen ligat lagi carlos..lgsg da xde jejake idaman dlm cite DH..demn..

kne mandi..bwk badi..klu ikotkan aku pon mls nak mandi..tapi bau bilik mayat terngiang-ngiang kat telinge..haha..ade tau..penyakit can hear colours, can see sound..sile google..mandi je la da jupe mayat..

Biskut Muka said...

on a serious note, ada mandi khas ke lepas jumpa mayat?

jetjetsemot said...

bukan mandi khas la ngok..haha..mandi je la..org kte badi la..esp klu budak kecik2..pas ko jupe mayat xle stret tego, kne bersihkan diri dolu br tego budak2 kecik..paham kah?kata org la..secara bomohnya kot..haha..secara agamanya,aku pun x sure sgt..tnye la ustaz ijad ke..sapeka.

Biskut Muka said...

wakakakaka...

jay aizat said...

iye...ustaz la sgt...jgn bikin kantoi jet...huhuhu

myra said...

tepok pada ko jet..
kamu berani

myra said...

tepok pada ko jet..
kamu berani

jetjetsemot said...

tepok ape nad..mls da nk g lagi..tp tepakse sbb nk kne tules repot..klu x tgk, no repot la kan...